Eye Associates of Tallahassee

The primary goals for the Eye Associates of Tallahassee facility were to improve patient volume and staff efficiency through better layout and use of space, to increase optical display areas, and to establish an open and inviting space that would be welcoming and user-friendly to patients and staff alike.

With programming requirements that included four exam areas, history/visual acuity and refraction rooms, a minor procedure room and LASIK suite, an optical dispensary with a separate contact lens area, conference rooms, and a large staff lounge, the design solution was a one-story facility organized around a single primary corridor to minimize congestion and confusion. High-traffic areas such as check-in/check-out, waiting, and optical display are strategically centralized, while clinical functions line the main hallway and branch off to exam pods.

Interior finishes feature a low-key color scheme, with cherry-wood trim and furniture used throughout. Dignified but never stuffy, the building elements lend an open, airy feel. The central corridor features an arced ceiling running the length of the building, lined with clerestory glass to admit natural light. Curtain walls of glass featured throughout warm the facility with sunlight and give views of the landscaped courtyard and the verdant site.

Part of a larger medical campus, the clinic shares the site and exterior detailing with a plastic surgery suite, an ambulatory surgery center, and a future medical office building. The exterior features two subtly different tones of brick, with precast concrete sills and accent blocks. A champagne-colored, gabled metal roof runs the length of the clinic’s central spine. A shared covered-canopy drop-off is marked by a prominent tower feature, which acts as both an elegant identifying feature for the compound and as an orienting beacon that guides patients to the new medical community.
.